Prostor i stanovništvo

Općina Ervenik je dio Dalmatinske zagore. Smještena je u sjevernom kopnenom dijelu Šibensko-kninske županije u sjevernom dijelu Dalmacije, na njezinom spoju sa Likom.
Okružena je Općinom Gračac i gradom Obrovac (na sjeveru), gradom Kninom na (na istoku) te Općinom Kistanje i gradom Skradinom (na jugu).

Zauzima površinu od 212,28 km2, što čini 7,1% teritorija Županije.
Općina Ervenik obuhvaća 5 statističkih naselja, i to: Ervenik, Mokro polje, Oton, Pađene i Radučić

https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/stanovnistvo.png

Prema popisu iz 2001. broj stanovnika na području Općine Ervenik je iznosio 988, a prema popisu iz 2011. godine taj broj se povećao na 1204, a gustoća stanovanja 5,67 st/km2.
Domovinski rat na području općine Ervenik uzrokovao je velike materijalne štete, kao i gospodarsko-društvene promjene da je prostor proglašen područjem od posebne državne skrbi.

Područje nije demografski stabilizirano i moguće su, u budućnosti, znatnije izmjene broja stanovnika.

Prostor općine Ervenik, svojim prirodnim raznolikostima i bogatom krajobraznom osnovom, te istaknutim vrijednostima graditeljske baštine, može se svrstati u vrijedan prostor Republike Hrvatske uz primjenu daljnjih mjera zaštite i unapređivanje temeljnih vrijednosti.

Gotovo cijelim općinskim područjem teče rijeka Zrmanja. „Rađa“ se na padinama Udbine i svojim tokom „odabire“ Jadranski sliv. Promjenjive je naravi, pomalo tajnovita, jer gotovo svake godine na svom putovanju prema Novigradskom moru na jednom dijelu svoga puta „skriva se“ i ponovo „rađa“. Svojevrsan je brend i zaštitni znak Općine Ervenik, ali i drugih koje kroz svoje proputovanje „pozdravlja“. Zovu je „ljepotica i zvir“.

Službeno glasilo
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/glasilo-m.jpg
Javni natječaji
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/nazjecaji-m.jpg
Javna nabava
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/nabava-m.jpg
Zaželi za bolji Ervenik
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/zazeli-m.jpg

Zadnje dodane novosti

Srpsko privredno društvo raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima
26ruj
Srpsko privredno društvo raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima
I ove školske/akademske 2023./2024. godine Srpsko privredno društvo raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima iz dva fonda: • Fonda „Vladimir Matijević“ za nadarene učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti i • Fonda „Ivana Vujnović“ za odlične studente.
Objavljen je natječaj za financiranje projekata u 2023. godini
16kol
Objavljen je natječaj za financiranje projekata u 2023. godini
Objavljen je natječaj za financiranje projekata u 2023. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Početak prijave moguć je od 14.08.2023.godine, a krajnji rok za prijavu na natječaj je 18.09.2023.godine.
Odgovorno ljetovanje
4srp
Odgovorno ljetovanje
U namjeri što boljeg preventivnog informiranja građana i turista o odgovornom ponašanju te pravilnim reakcijama u ljetnom razdoblju, u privitku Vam šaljemo informativni letak na hrvatskom i engleskom jeziku „ODGOVORNO LJETOVANJE“.
Volonterski centar Krka – Kreni Ravno Ka Aktivizmu
29lip
Volonterski centar Krka – Kreni Ravno Ka Aktivizmu
Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom, Općinom Biskupija, Općinom Ervenik, Općinom Promina, OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, Veleučilištem Marko Marulić i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, područni ured Knin započela je s provedbom dvogodišnjeg programa Volonterski centar Krka - Kreni Ravno Ka Aktivizmu.
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/05/floating_image_home_03_03.png
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/05/floating_image_home_03_02.png
https://www.ervenik.hr/wp-content/uploads/2022/11/grb.png
Općina Ervenik zauzima površinu od 212,28 km2, što čini 7,1% teritorija Županije.
Općina Ervenik obuhvaća 5 statističkih naselja: Ervenik, Mokro polje, Oton, Pađene i Radučić